Марк Рюте отказа да приветства плана за победа   НАТО вчера

...
Марк Рюте отказа да приветства плана за победа
  НАТО вчера
Коментари Харесай

НАТО прие за сведение плана на Зеленски, Украйна едва ли ще се присъедини скоро

Марк Рюте отхвърли да приветства " проекта за победа "

 

НАТО през вчерашния ден не сподели признаци, че скоро ще предложения Украйна да се причисли, до момента в който съдружниците желаеха повече информация от украинския президент Володимир Зеленски за неговия " проект за победа " за преустановяване на войната с Русия, съобщи Асошиейтед прес.

Планът е концентриран върху настояването към НАТО да придвижи напред " ускорената " молба за участие, която Зеленски подаде преди две години, с цел да потърси отбрана под чадъра за сигурност на военния алианс, откакто Русия стартира пълномащабна инвазия.

Доверието към НАТО се основава на гаранцията за групова сигурност - член 5 от учредителния контракт на организацията. Това е ангажимент на всички 32 страни членки да се притекат на помощ на всеки член, чийто суверенитет или територия може да бъдат нападнати.

Това обаче не се отнася за страна сътрудник като Украйна.

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте отхвърли да приветства " проекта за победа ", като съобщи единствено, че той и съдружниците " го одобряват за сведение ". Той не разиска по кое време Украйна може да се причисли към най-големия боен алианс в света, като се изключи че настоя, че тя ще стане негов член.

" Планът има доста аспекти и доста политически и военни въпроси, които в действителност би трябвало да уточним с украинците, с цел да разберем какво стои зад него, да забележим какво можем да създадем и какво не можем да създадем “, сподели Рюте в централата на НАТО в Брюксел.

" В стеснен контакт сме със съдружниците, с Украйна, с цел да забележим по какъв начин можем да предприемем идващите стъпки “, добави той. Той отхвърли да даде детайлности за това какво още желае да знае НАТО, като сподели на репортерите единствено: " Не мога да ви дам всички сведения за това ".

Засега, сподели Рюте, фокусът би трябвало да бъде върху това да се помогне на Украйна да си върне повече територии и да укрепи позициите си за възможни бъдещи мирни договаряния.

Зеленски би трябвало да изясни детайли от своя проект през днешния ден на водачите на Европейския съюз, множеството от които също стоят в редиците на НАТО.

Всичко това се случва в тъмен миг за Украйна. Нейните войски се борят да удържат по-добре окомплектованите и оборудвани съветски сили, изключително в източната част на Донецка област, където последователно са изтласкани обратно. Киев оцелява благодарение на Запада, само че съгласно Украйна тя идва прекомерно постепенно.

Докато обрисуваше проекта си в сряда, Зеленски съобщи пред украинските законодатели, че даването на покана от НАТО на страната ще бъде " удостоверение за решимостта на (съюзниците) " да поддържат напъните ѝ.

Бъдещето на Украйна в НАТО е нещо, което алиансът обмисля от 16 години, напомня АП.

На срещата си на върха във Вашингтон през юли 32-те членки оповестиха, че Украйна е на " необратим “ път към участие. За непосветените обаче наподобява, че има дребен прогрес, откогато през 2008 година водачите на НАТО дадоха обещание на Украйна и Грузия, че " тези страни един ден ще станат членове на НАТО ".

Засега НАТО е в положение на изчакване, отбелязва АП./БТА

Прочети още на: https://www.dnes.bg/top-novini/2024/10/17/nato-prie-za-svedenie-plana-na-zelenski-ukraina-edva-li-shte-se-prisyedini-skoro.623679

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР